19 Yıl Önce Yaptırdı, Şimdi Yeniliyor
Kurulduğu 1997 yılından bu yana binin üzerinde koklear implant ameliyatının gerçekleştirildiği Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi, günümüz teknolojisine uygun olarak yenileniyor. Yenileme çalışmaları için Çukurova Üniversitesi ile merkezi yaptıran hayırsever işadamı Halil Avcı arasında protokol imzalanırken, desteklerinden dolayı Halil Avcı ve eşi Makbule Avcı’ya düzenlenen törenle plaket verildi.
Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi’nde düzenlenen törene; Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Çağatay Akçalı, Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özdemir, Merkezin eski müdürü Prof. Dr. Ülkü Tuncer, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi eski Baştabibi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, Halil Avcı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Avcı, eşi Makbule Avcı, doktorlar ile merkezde tedavi ve eğitim gören hastalar katıldı.
MERKEZ GÜNDEN GÜNE BÜYÜDÜ
Programın açılış konuşmasını yapan Ç.Ü. Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Çağatay Akçalı, yıllar önce böyle bir merkezi hayata geçirdikleri için hayırsever işadamı Halil Avcı ve eşi Makbule Avcı’ya teşekkür etti.
Yıllar önce, “İşitme kaybı yaşayan çocuklara nasıl yardımcı olabiliriz?” diye düşünüp, hayal kurarken karşılarına Halil Avcı’nın çıktığını belirten Akçalı, “Öğrencilere eğitim verebilmek için, o günkü koşullarda mekâna ihtiyacımız vardı. Mekân sahibi olma şansımız da yoktu. Çünkü o zamanın şartlarında Türkiye’nin ekonomik durumu belli. Nihayet bir gün Halil Avcı, bir sohbetimizde ‘okul yaptırmak istiyorum’ dedi. Ben de o söz üzerine, ‘okul yaptırmak istiyorsan, daha hayırlı bir okul var, sen bu okulu yaptır’ dedim. O da bu fikri kabul etti ve merkezimizi yaptırdı” dedi.
Merkezin günden güne büyüdüğünü ve bugünkü halini aldığını ifade eden Prof. Dr. Çağatay Akçalı, şöyle devam etti:
“Daha sonra teknolojinin de gelişmesiyle koklear implant devreye girdi. Bu merkezde, bugüne kadar binin üzerinde çocuğa biyonik kulak yapıldı. Sayı da her geçen gün artıyor. Bugün bu çocuklarımızın hepsi eğitim görebiliyorlar hem de kendi kabiliyetleriyle toplumda yerlerini alıyorlar. Fedakârca davranışları için Halil Avcı ve eşi Makbule Avcı’ya bir kez daha teşekkür ediyorum.”
MERKEZ, ULUSLARARASI OLMA YOLUNDA
Halil Avcı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Avcı da, merkezde eğitim alan duyma engelli öğrencilerin yüzlerindeki mutlu ifadenin, kendilerini de çok mutlu ettiğini belirterek, “Eşim Makbule Avcı , her zaman sağlığı ön planda tutan bir anlayışa sahip. Ben ‘eğitim için okul yaptıralım’ derken, eşim ‘sağlık tesisi’ dedi. Daha sonra Çağatay ağabey ile konuşmam ve yıllar sonra tesadüfen karşılaştığım üniversiteden arkadaşımın kızının duyma engelli olması bizi buraya yöneltti. Burada hem eğitim var hem sağlık var” diye konuştu.
Yıllar önce burada eğitim alan gençleri görmenin kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Halil Avcı, şunları söyledi:
“Buradaki eğitmenlerimiz ve rektörlük makamında oturan hocalarımızın da desteğiyle bu merkezde bir çocuğa bile anne babasının sesini duyurabildiysek -ki onu yaptığımızı gözlemliyoruz- ne mutlu bize. Üniversitemiz de buradan elini hiçbir zaman çekmedi ama şimdi yaklaşık 20 yıl önce yapılan binamızın bakım onarıma ihtiyacı var gibiydi. Şimdi onu yapacağız. Sayın Rektör le resmi protokol yapmamız gerekiyordu. Onu geçtiğimiz günlerde imzaladık. Bugüne kadar buraya emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bir bebek olarak başlayan bu merkez, ergin oldu, ondan sonra yetişkin oldu, şimdi de uluslararası olma çabası içerisinde. Merkezin böyle bir gelişim göstermesi, beni ve ailemi çok mutlu ediyor.”
BİNİN ÜZERİNDE KOKLEAR İMPLANT AMELİYATI
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi’nde bugüne kadar binin üzerinde koklear implant ameliyatı yapıldığına dikkat çekti. Bu merkezin, tüm üniversitelere örnek olacak bir kurum olduğunu dile getiren Kibar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devletimiz bize kaynak sağlamak durumunda, fakat bu ihtiyaçlarımızı daha hızlı karşılayabilmek ve giderebilmek için Halil Avcı gibi hayırseverlerin desteğine de ihtiyacımız var. Bu gibi faydalı yatırımların artarak devam etmesi için, bu merkez güzel ve başarılı bir örnek. Yine kampüs içerisinde, hayırseverlerimiz desteğiyle yapılan bu gibi örnekleri artırmaya çalışıyoruz. Bu kurum bir kere yapılmış ama Halil Avcı ve eşi sağ olsun bu kurum üzerinden ellerini hiç çekmediler. Yapacakları yeni yatırımlarla burayı yeni bir aşamaya getirecekler.”
Daha sonra Merkez Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özdemir tarafından, merkezde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgilerin verildiği bir sunum yapıldı.
Ardından Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, desteklerinden dolayı Halil Avcı ve eşi Makbule Avcı’ya teşekkür plaketi verdi.
ÖĞRENCİLER DUYGULU ANLAR YAŞATTI
Törene katılan Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi’nde koklear implant ameliyatı olmuş ve eğitim almış öğrenciler de tek tek Halil Avcı ve eşi Makbule Avcı’ya teşekkürlerini sunarak, sessiz dünyalarına sevgiyle dokundukları için teşekkür etti. Salonda bulunanlar, öğrencilerin duygu yüklü konuşmaları üzerine gözyaşlarını tutamadı.
Programın sonunda, kurumda eğitim almış ve koklear implant ameliyatı olmuş 11. sınıf öğrencisi Hacı İsmail Sapmaz, sazıyla “Neredesin Sen” isimli şarkıyı seslendirdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.