16 saatlik oruç için bünyenizi hazırlayın

16 saatlik oruç için bünyenizi hazırlayın

Ramazan'dan birkaç gün önce beslenme düzeninizde yapılabilecek küçük değişikliklerle oruç ibadetinin daha sağlıklı ve rahat eda edilebileceğini belirtti.

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Erdem, birkaç gün içerisinde gireceğimiz Mübarek Ramazan-ı Şerif ayında 16 saati aşkın oruç tutulacağını vurgulayarak, Ramazan'dan birkaç gün önce beslenme düzeninizde yapılabilecek küçük değişikliklerle oruç ibadetinin daha sağlıklı ve rahat eda edilebileceğini belirtti.

Ramazan ayına gireceğimiz şu günlerde Ramazan öncesinde ve Ramazan sürecinse dengeli ve yeterli beslenmek için dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi veren Dyt. Ezgi Erdem, “Ramazanda yaklaşık 16 saat aç kalınacağından yemek yemenin serbest olduğu bu günlerde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek Ramazan öncesi yeme-içme alışkanlıklarımızı düzene sokarak Ramazan'da daha rahat edebilirsiniz. Oluşabilecek sağlık problerini en aza indirmek adına ramazandan 3-4 gün önce dikkat etmemiz gereken bazı beslenme kuralları vardır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz az az ve sık sık yemek yiyerek oruca midemizi alıştırmaktır. Ayrıca bol bol sulu ve soğuk gıdalara yönelinmeli ve günlük alınan sıvı miktarı arttırılmalıdır. Vücudumuzu suyu azaltarak oruca hazırlamak tamamen yanlış bir yöntem olacaktır. Çünkü, metabolizma kullanamadığı suyu dışarı atar, depolamaz. Sıcak hava koşullarında terleme ve idrar ile atılan suyu karşılamak gerekeceği için su miktarı tam tersine arttırılmalı ve 10 – 12 bardak su gün içinde tüketilmelidir. Ağır ve yağlı besinlerden uzak durulması sindirim sistemi sağlığı açısından dikkat edillmesi gereken bir diğer noktadır. Ayrıca tuz içeriği yüksek gıdalardan, tuzlanmış kuruyemişlerden de kaçınılmalıdır” diye konuştu.

Ramazan ayının toplumumuzda, sofralara daha çok özen gösterilen ve yemek çeşitliliğinin fazla olduğu bir dönem olduğunu belirten Dyt. Erdem, Ramazan ayında beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı: "Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise normal akşam yemeğinden daha zengin hazırlanır. Ramazan ayında özellikle tatlı, hamur işleri ya da kızartılmış yiyecek, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış görülürken başta su olmak üzere, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadir. Sadece tek bir öğünde et, sebze, tatlı, pilav-makarna, pide, yoğurt gibi besin guruplarının neredeyse hepsi bir arada tüketilir. Aynı zamanda günlük enerji harcamalarını azaltmak, geç saatlere kadar uyumak, her türlü aktiviteden kaçınmak, oruç tutarken fazla acıkmadan rahat bir gün geçirmeyi sağlasa da metabolizmaya binen yükü arttırır ve besinlerin yağa dönüşümü hızlandırarak kilo artışına sebep olur.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.