15 yıl sigara içti, 33 yıldır acısını çekiyor

15 yıl sigara içti, 33 yıldır acısını çekiyor

Konya'da 16 yaşında başladığı sigarayı uzun yıllar bırakamayan 64 yaşındaki Hakkı Çelikel, yakalandığı gırtlak kanserinden sonra yemek borusunda açılan delikten konuşarak insanlarla iletişim kurmaya ç

Konya'da 16 yaşında başladığı sigarayı uzun yıllar bırakamayan 64 yaşındaki Hakkı Çelikel, yakalandığı gırtlak kanserinden sonra yemek borusunda açılan delikten konuşarak insanlarla iletişim kurmaya çalışıyor.
     Konya'nın merkez Karatay ilçesindeki tek katlı evinde yaşamını sürdüren Hakkı Çelikel (64), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yaşında köydeki arkadaş çevresinden etkilenerek sigara içmeye başladığını söyledi.
     Zaman içinde sigara tiryakisi olduğunu ve günde 2-3 paket sigara içer hale geldiğini ifade eden Çelikel, ''Yaşım ilerledikçe sigaranın vücuduma verdiği zararları hissetmeye başladım. 30 yaşıma geldiğimde ses kısıklığı, yutma zorluğu, gırtlakta acı hissi gibi belirtiler kendini göstermeye başladı. Doktora gittiğimde gırtlak kanseri olduğum söylendi. 31 yaşında ameliyat oldum. Bir süre kanser tedavisi gördüm'' dedi.
    
     -''İnsanlar gırtlağımdaki deliği gördüklerinde benden uzaklaşıyorlar''-
    
     Konuşmakta güçlük çeken Çelikel, geçirdiği ameliyattan sonra sesini kaybettiğini, yemek borusuna açılan delikten konuşmaya çalıştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Geçirdiğim ameliyat sonrası hem maddi hem manevi anlamda adeta çöktüm. Sesimi kaybettiğim için gırtlağımda açılan delikten konuşmaya çalışıyorum ancak ses az çıktığı için çoğu zaman karşımdakiyle iletişim kuramıyorum. Bana selam verenlere karşılık veriyorum ancak sesimi duymadıkları için bana kızıp tepki gösterenler oluyor. Girdiğim toplumda çevremdekilere selam verdiğimde gırtlağımdaki deliği gördüklerinde benden uzaklaşıyorlar. Bu tür şeyler beni çok üzüyor.''
     Uzun yıllar önce içtiği sigaranın cefasını halen çektiğini anlatan Çelikel, sık sık nefes darlığı çektiğini, yüksek katlı apartmanlarda merdivenlerden çıkamadığını, uzun süre yürüyemediğini bildirdi.
     Gırtlağındaki deliğin mikrop kapmaması için sürekli kremlerle bakımını yaptığını anlatan Çelikel, ''Sesimi kaybettiğim gırtlak ameliyatına dahi sigara içerek girmiştim. 15 yıl içtiğim sigaranın acısını 33 yıldır çekiyorum. Şimdi çok pişmanım ancak pişmanlık fayda vermiyor. Şimdiki aklım olsa o zaman sigarayı ağzıma almazdım hatta sigaranın sokağımıza dahi girmesine izin vermezdim'' diye konuştu.
    
     ''Memleketini seven herkesten sigarayı bırakmasını istiyoruz''
    
     Merkezi Konya'da bulunan ve sigaranın zararları konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla kurulan Bir Hayalim Var Derneği Başkanı Kadir Dikici de sigaranın sadece sağlığa değil ekonomiye de ciddi anlamda zararlar verdiğini bildirdi.
     ''Memleketini seven herkesten sigarayı bırakmasını istiyoruz'' diyen Dikici, ''Hakkı amcanın 33 yıldır çektiği çileyi herkes görüyor. İstiyoruz ki bu çileyi çocuklarımız ve gençlerimiz çekmesin'' dedi.
     9 Şubat dünya sigarayı boykot gününde herkesin sigarayı bırakmasını isteyen Dikici, 64 yaşındaki Çelikel'in durumunun sigara kullanan gençlere ibret olmasını diledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum