12 Eylül'ü Anlatan 'Netekim Karakolu' Filminin Çekimlerine Başlandı
Çektikleri film nedeniyle 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alınan köylülerin hikayesini anlatan, ‘Netekim Karakolu’ adlı filmin çekimi 12 Eylül günü başladı.
Film, Mersin’de genellikle olayın geçtiği mekanlarda çekilecek. Filmde o dönem askerler tarafından gözaltına alınan köylüler de yeniden rol alıyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Yasin Korkmaz ise 15 yaşındayken film çekmek isteyen Zeynel Korkmaz’ın oğlu.
Zeynel Korkmaz'ın 1970 yılında çektiği filmin parçaları ve fotoğraflar, 1980 askeri darbesinden bir yıl sonra, devam eden ev aramalarında ortaya çıkmış ve filmi çeken Zeynel Korkmaz ile birlikte, rol alan köylüler, ‘gerilla eğitimi yapmak ve örgüt oluşturarak suç işlemek’ iddiasıyla gözaltına alınmışlardı. Bu gözaltılar sırasında 10 yıl önce filmde görev alanlarla, Zeynel Korkmaz'ın yaşadıkları filmin konusunu oluşturuyor. Askerler tarafından çektikleri film yüzünden gözaltına alınan ve ‘silah bulundurmak, gerilla eğitimi almak, adam öldürmek’ gibi trajik suçlamalarla sorgulanan köylüler, her ne kadar zor zamanlar yaşamış olsalar da filmi bitirmek istediklerini dile getirdi.
Yönetmen Yasin Korkmaz, çoğunluğu, o dönem filmde oynayan köylülerden oluşan oyuncu kadrosuna tanınmış isimlerin de destek vereceğini belirtti. Babasının 15 yaşında başladığı filmi kendisinin tamamlayacak olmasının garip bir duygu olduğunu kaydeden Korkmaz, 1970’lerde Mersin köylüsünün film çekmeye çalışmasını ise ‘büyük bir olay’ olarak nitelendiriyor. Zeynel Korkmaz, 12 Eylül darbesinin toplumun her kesiminde olumsuz etkiler bıraktığını söyledi. Darbelerin genel hukukunun hukuksuzluk üzerine kurulu olduğu için toplumun her bireyinin bundan etkilendiğini vurgulayan Korkmaz, "Bizim yaşadıklarımız da ülkeyi 12 Eylüle getiren sebeplerin hiç biriyle ilgili olmadığı halde kendi halindeki insanlar günlerce kötü muameleye tabi tutuldular. Bu gün hatırlandığında gülünebilen o olayların yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Filmde verilmesini istediğim mesaj ‘en kötü demokratik idare, en iyi darbe yönetiminden daha iyidir’ anlayışının dile getirilmesidir. Filmin dili, kara da olsa mizah olacağı için mesajın anlaşılacağını düşünüyorum.” dedi.
Filmin ismine dikkat çeken Korkmaz, "Netekim sözü darbeci Kenan Evren'i en iyi temsil eden kelimelerden birisidir. Netekim Karakolu ise o dönemde insanlarımızın haksız muameleye tutulduğu tüm karakolları temsil etmektedir. Bu ilk günde dikkat ettim, setin esprisi, ‘jandarma geliyor!’ sözü idi. Umarım bu ekipteki çocuklar da başka bir filmin konusu olmazlar." ifadesini kullandı.
12 Eylül’de çekimine başlanan ‘Netekim Karakolu’ filmi, hayatları darbeyle sekteye uğrayan köylülerin hikayesini ele alıyor. Genç yaşta film çekmeye çalışan ve köylüleri de oynamaya ikna eden kafadarların başlarına gelenler ise filmin ana konusunu oluşturuyor. Kara mizah türündeki "Netekim Karakolu" darbe öncesinde herkesin büyük saygı gösterdiği karakol komutanın darbenin ardından nasıl değiştiğine dikkat çekerek, köylülerin başlarına gelen akıl almaz olaylara yer veriyor.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.