11 Köylünün Ölümüyle İlgili Kulp Davasında Sanık Ertürk'ün Savunması İstendi

11 Köylünün Ölümüyle İlgili Kulp Davasında Sanık Ertürk'ün Savunması İstendi

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993’te faili meçhul cinayete kurban giden 11 köylüyle ilgili 20 yıl sonra tamamlanan soruşturmadan sonra açılan davanın 5. duruşması yapıldı. Mahkeme sanık Yavuz Ertürk’ün iddia edilen olaylar ilgili olarak...

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993’te faili meçhul cinayete kurban giden 11 köylüyle ilgili 20 yıl sonra tamamlanan soruşturmadan sonra açılan davanın 5. duruşması yapıldı. Mahkeme sanık Yavuz Ertürk’ün iddia edilen olaylar ilgili olarak 8 Mayıs 1998’de İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nda verdiği savunmayı istedi.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya davanın tek sanığı ve 11 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan sanık Tuğgeneral Yavuz Ertürk, sanık avukatları, katılan vekilleri katıldı. Duruşmada katılan vekilleri sanık Ertürk’e iddia edilen olaylarla ilgili soru yöneltti. Katılan vekili tarafından sanığa, Diyarbakır Kulp ilçesi İnkaya Köyü’ndeki 11 kişinin gözaltına alınması ve öldürülmesi ile ilgili herhangi bir talimat verip vermediği, bu emir kendi tarafından verilmediyse başka bir tarafından verilip verilmediği, tanık beyanlarına göre ismi geçen Ramazan Yarbay veye başka bir kimseye emir verip vermediği soruldu.

İnkaya bölgesinde operasyon yapmadıklarını belirten Ertürk, hiç kimseye de herhangi bir insan öldürme emri vermediğini söyledi. Tugay komutanı olarak görev yaptığı sırada birliğinde Ramazan Yarbay adında birinin görev yapmadığını ifade eden Ertürk, “Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nca 1993-1994-1995 yıllarında emrinde görev yapan bütün personelin kimlikleri bildirilmiştir. Yüzde 90’i ormanlık olan Şenyayla adı ile anılan 250 teröristin barındığı bir bölgeye operasyon yatık. Ben bu bölgenin teröristler tarafından kullanılıp kullanılmadığının tespiti için 8 Mayıs 1998 yılı İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Ankara’da toplanan komisyona vermiş olduğu 8 tane fotoğrafın istenmesini ve gerçekten o bölgede teröristlerin nasıl barındığının görüntülü olarak tespitini arz ediyorum.” dedi.

Ertürk’ün avukatı sanığa, 8 Mayıs 1998’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’ye gönderdiği komisyonun dava konusu olayla ilgili görüşüne başvurulduğunu, buna ilişkin belgelerin İnsan Hakları Daire Başkanlığı’ndan talep edilmesini istedi. Maktul Mehmet Salih Akdeniz’in eşi Pembe Akdeniz’in tanık olarak dinlenmesini isteyen katılan vekilleri ayrıca sanık Ertürk’ün tutuklanmasını talep etti.

Ertürk’ün tutuklanma talebini ret eden mahkeme, 8 Mayıs 1998’de sanık tarafından İnsan Hakları Daire Başkanlığı’na yapılan savunma ve bu savunmaya bağlı tüm bilgi ve belgelerin istenmesi için İnsan Hakları Daire Başkanlığı’na müzekkere yazılmasına karar verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.