11 bin araç hurdaya gitti

11 bin araç hurdaya gitti
Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, Eylül ayı itibariyle Konya'da 11 bin 414 adet aracın hurdaya ayrıldığını söyledi

1990 ve daha eski model taşıtların 31 Aralık 2014 tarihine kadar hurdaya ayrılması halinde ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı ve faizi, vergi cezaları ve 2009'a kadar plakalarına kesilen idari para cezaları silinecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığın kaydı altında olan minibüs ve taksi hariç 1990 model ve altındaki araçları da hurdaya almaya başladıklarını açıklamıştı. Konya'da bu düzenlemeden yararlanabilecek 1990 model ve öncesi yaklaşık 81 bin 522 adet aracın hurdaya girdiğini ifade eden Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, Eylül ayı itibariyle Konya'da 11 bin 414 adet aracın bu uygulamadan yararlandığını söyledi. Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, “Bu nedenle kanun kapsamına giren araç sahiblerinin, hem vergi hem de hurda yardımının aynı anda yapılmasını sağlayan ve geniş bur mükellef kitlesini ilgilendiren bu düzenlemeden yararlanmak için zaman kaybetmeksizin başvuruda bulunmaları kendi menfaatlerine olacaktır” ifadelerini kullandı.

TRAFİK VE ÇEVRE RAHATLAYACAK

1990 model ve altı araçların bugün yaklaşık 30-40 yaşında olduğunu belirten Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, dolayısıyla hem doğal çevreyi kirletiyorlar hem de trafiğin güvenliğini tehdit ediyorlar. Bu kanunla trafikteki araçlar gençleşti. Daha yeni ve güvenli, çevreye uyumlu araçlarla devam ediyoruz yollarda. Hurda araçlar ömrünü tamamlamış araçlar. Dolayısıyla trafikten çekilmelerinin zamanı geldi” diye konuştu.

HURDA LARIN BORÇLARI SİLİNECEK

Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, “Model yılı 1990 ve daha eski olan taşıtlara ilişkin yapılacak işlemde, taşıtlarını en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar il özel idarelerine veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğü Hurda Müdürlüklerine teslim edilecek. Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak taşıtlarını hurdaya çıkarmak suretiyle kayıt ve tescillerini sildirmeleri halinde, tescil kayıtları silinen taşıtlarına ilişkin olarak 31 Aralık 2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları alınmayacak” ifadelerini kullandı.

KAYIP ARAÇLARDA GİRİYOR

Çalıştırılmayan, kırsal yerlere atılan, bahçeye terkedilmiş ya da eskiciye satılan araçların da bulunduğunu söyleyen Sıtkı Aksöz, bu araçların resmi işlemlerinin ve vergilendirilmelerinin devam ettiğini, bunun da vatandaşın tepkisine neden olduğunu vurguladı. Mevcut olmayan ve herhangi bir nedenle taşıt vasfını kaybeden, model yılı 2000 ve daha eski olan taşıtlarla ilgili de düzenlemenin olduğunu kaydeden Aksöz, “Bu araçların ödenmemiş vergi aslının dörtte birinin ödenmesi kaydıyla geri kalan vergi ile işlemiş olan faizler terkin edilecektir” dedi. Aksöz, son olarak şunları kaydetti: “Kamyon, otobüs, çekici ve tanker gibi araçları bulunanlar Kırıkkale, İzmir Aliağa ve Kocaeli Seymen, Makine Kimya Enstitüsü Kurumu Hurda Müdürlüğüne belirli bir bedel karşılığında teslim edebileceklerdir. Yine otomobil, arazi taşıtı panelvan, binibüs gibi araçları bulunanlar ise herhangi bir bedel ödemeden ve bedel almadan en yakın İl Özel İdaresine teslim edebileceklerdir.”

merhabahaber.com KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.