10 numara yağ yerine bitkisel geldi

10 numara yağ yerine bitkisel geldi

Maliye’nin 10 numara yağı engelemeye yönelik aldığı önlemlere karşı, sahte akaryakıtçıların farklı katkı maddelerine yöneleceği iddia edildi.

Sektör temsilcileri özellikle ham bitkisel yağın akaryakıta karıştırılabileceği uyarısında bulundu.

Maliye Bakanlığı’nın akaryakıtta kullanılan 10 numara yağa darbeyi vuran ÖTV iadesi kararının daha imzası kurumadan akaryakıt sektöründen zehir zemberek uyarı geldi. Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, 10 numara yağa karşı alınan önlemler nedeniyle kötü niyetli kişilerin alternatif katkı maddesi arayışına girebileceği tespiti yaptı.

Alternatif tehdit

Sektör temsilcileri, özellikle ham bitkisel yağ başta olmak üzere yurtdışından ithal edilen ve 10 numara yağ gibi düşük ÖTV’li yan ürünlerin akaryakıta karıştırılarak yeni kazanç yöntemi geliştirilme tehlikesi bulunduğunu bildirdi. Raporda şu tespitlere yer verildi: “Maliye’nin tecil/ terkin sistemi yerine ihdas ettiği ÖTV iadesi uygulaması son derece olumlu sonuçlar verdi. Ancak bu tedbirlere rağmen sorunun tam olarak çözülememesi veya şekil değiştirme riski bulunuyor.

Müstahzar grubu olarak bilinen maddelerden bazı eşyaların ÖTV’ye tabi olmaması ve bu maddelerin üretim ve ticaretinin EPDK lisansı gerektirmemesi nedeniyle, 10 numara yağ adı altında yapılan faaliyetlerin bu gruptaki ürünlere yönelmesi riski yeni bir tehdit olarak sektörün karşısına çıkıyor.”

Denetimi sıklaştırın

Raporda, yeni sahte akaryakıtın önlenmesine yönelik bir dizi öneri de sunan akaryakıtçılar, bu tür yağlar için ÖTV iadesi uygulamasının sürdürülmesi, akaryakıta karıştırılabilecek türdeki tüm yağların ÖTV oranlarının artırılması, yerinde denetimle baz yağ yerine ÖTV’siz ham bitkisel yağ kullanılarak sahte akaryakıt yapma girişimlerinin önlenmesi istendi. Raporda ayrıca akaryakıttaki vergi yükünün kademeli olarak azaltılması istendi.

Benzin deposuna bakılsın

Akaryakıtçılar, sahte akaryakıtla mücadele için ilgili kanunlarda değişiklik yapılması çağrısında da bulunurken, vatandaşın kullandığı tüm araçların yakıt depolarından numune alınarak incelenmesi ve gerektiğinde ceza uygulanması önerisinde de bulundu.

BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.