10 numara yağ tehlikesi

10 numara yağ tehlikesi

Konya'da birçok kamyon, TIR, otobüs, minibüs ve küçük çaplı ticari araç hala 10 numara yağ kullanıyor. Hidrolik yağı olarak bilinen, yasak olmasına karşın araçlarda yakıt olarak kullanılan 10 numara yağ satışı önlenemiyor

Konya 10 nurama yağ kullanımında ilk sıralarda bulunuyor. Binlerce ticari araç hala yağ yakıyor. Gündüz ve gece saatlerinde birçok ticari araç yol kenarında veya sanayi bölgelerinde deposuna yağ alıyor. Bazı yağ satıcıları, minibüsle hizmet veriyor. Minibüs TIR veya kamyonun depo kısmına yanaşıyor, oradan yağ sevkiyatı yapılıyor. Bir TIR'ın veya kamyonun deposu ortalama 30 teneke yağ alıyor. Dolayısıyla araçlar mazot yerine daha ucuz olduğunu düşündüğü yağı kullanmayı tercih ediyor. Bu durum ekonomi için "10 numara vurgun" olarak da yorumlanıyor.

MAZOT YERİNE YAĞ KULLANIYORLAR

Mazot fiyatlarına son dönemlerde ciddi oranda zam geldi. Mazotun litre fiyatı şu an 4 lira 120 kuruş civarında. Akarayakıt fiyatlarındaki zam da yağ kullanımını gözle görülür oranda artırdı. Özellikle eski model araçlarda yağ kullanımı daha fazla. Yeni nesil son model araçlarda yağ kullanımı pek tercih edilmiyor. Ancak yüzlerce araç mazot yerine hala yağ yakıyor. Yağ kullananlar hem ekonomiye hem çevreye hem de araçlarına zarar veriyor.

YOLLARDA DENETİMLER ARTIRILMALI

Kaçak akaryakıt kullanımının önüne bir türlü geçilemiyor. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), kaçak akaryakıt ve yağ kullanımı ile mücadele ediyor. PÜİS'in Konya Şube Başkanı Ali Duran, 10 numara yağ kullanımıyla ilgili bilgi verdi. Konya'nın en çok yağ kullanan iller arasında yer aldığını ifade eden Duran, "Geçmiş yıllara oranla kaçak akaryakıt kullanımı azaldı. Ancak hala önemli miktarda yağ kullanılıyor. Mazota yapılan zamlar ise kaçak kullanımı artırıyor. Yollarda yakıt denetimleri artırılmalı" ifadelerini kullandı.

YAĞ KULLANIMI BÜYÜK ZARAR VERDİ

PUİS yetkilileri, "10 numaralı yağı yakıt olarak kullanan otobüslerde çıkan yangınlarda bugüne kadar onlarca vatandaşımız hayatını kaybetti. Devletimiz ise 10 numaralı yağın usulsüz kullanımı dolayısıyla milyarlarca liralık vergi kaybına uğradı. Biz akaryakıt bayileri de nakliye araçlarına ve otobüslere akaryakıt satamaz hale geldik ve sektörümüzün sağlıklı yapısı da maalesef her geçen gün biraz daha yara aldı. Ayrıca 10 numaralı yağı kullanan araçların motorları zarar gördü ve bu araçların egzozundan çıkan gazlar hava kirliliği yaratarak büyük bir çevre tahribata yol açtı. Dolayısıyla, 10 numaralı yağın araçlarda yakıt olarak kullanılması her kesime büyük zararlar verdi" ifadelerini kullandı.

HAKAN ARMUTCU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.