1 yıl erteleme yetmez!

1 yıl erteleme yetmez!

KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, çiftçilerin borcunun 1 yıl ertelenmesinin yeterli olmadığını belirterek, borçların en az 5 yıl vadeyle yapılandırılması gerektiğini dile getirdi

Hükümet yeni aldığı kararla çiftçilerin borçlarını 1 yıl erteleme kararı aldı. Bu karar çiftçileri rahatlattı fakat yeterli görülmedi. Çünkü çiftçilerin yüze 65’i özel bankalara borçlu durumda. Düzenleme ise özel bankaları kapsamıyor. Sadece Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlar düzenleme kapsamına giriyor. Çiftçi kuruluşları ve ziraat odaları ise borçların 1 yıl ertelenmesinin yanı sıra ödemelerin 5 yıl vade ile yapılandırılması gerektiğini dile getiriyor.

Konya Pancar Ekicileri ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, çiftçinin girdi fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra rekoltenin de azalmasıyla borçlarının biriktiğini, ödeyemez hale geldiğini dile getirdi. Çiftçinin, geçen üretim sezonunda afetlerle mücadele ettiğini ve artan girdi masraflarının yükünü çektiğini ifade eden Bestil, buna rağmen üreticilerin yeterli geliri sağlayamadıkları için borçlarını ödeyemediklerini ve yeni üretim sezonunun masraflarını karşılayamadıklarını söyledi.

ÇİFTÇİLER ÖZEL BANKALARIN KISKACINDA

Çiftçilerinin borçlarının ertelenmesinin olumlu bir gelişme olduğunu fakat yetersiz olduğunu kaydeden Bestil, "Çiftçilerimize 1 yıllık borç erteleme kararı çıkarılsa da afetlerin arka arkaya yaşanması kredi borçlarının ödenmesinde çözüm üretmekte yetersiz kalmıştır. Çiftçimizin özel banka ya da firma borçları yapılandırma kapsamında değil. Bu yapılandırma dar tutularak  Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarını kapsıyor. Çiftçilerimizin kredi borçlarının yaklaşık yüzde 36,7'si Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri dışındaki bankalara bulunuyor. Ayrıca, çiftçimiz icra takibine düşmemek için Ziraat Bankası'na olan borçlarını cari faiz üzerinden yapılandırmaktadır. Bu durum çiftçimizi daha da zor duruma sokmaktadır. Çiftçilerimize borçlarını ödeme konusunda kolaylık sağlanmalıdır" dedi.

'5 YIL VADEYLE YAPILANDIRILMALI'

Çiftçilerin tüm bankalara olan borçlarının faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılması gerektiğinin altını çizen Bestil, şunları söyledi: "Üreticilerimiz bu sezon bahar mevsiminde yaşanan doğal afetler sonucu borç yapılandırma kapsamına alınmış ancak çoğunluğu kredi yapılandırma kapsamı dışında tutulmuştur. Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde ödemesi bulunan çiftçilerimizin borçları gerek doğal afetlerden dolayı gerekse ürünlerin satılamamasından dolayı kredi borçları bulunmaktadır. Üreticimizin bu sezonki kredi borcunun yanı sıra, çıkarılan yapılandırmaya şartları uygun bulunmadığı için başvuramayan, borçları geçmişte ertelenen ya da 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerimizin borçları da bulunmaktadır.  Tüm borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesine imkan yoktur. Erteleme ve yapılandırma faizsiz olarak yapılmalıdır.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

ahmet-bestil-(1).jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum