1. Ulusal Yaşlılık Sampozyumu

1. Ulusal Yaşlılık Sampozyumu
Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nca 1. Ulusal Yaşlılık Sempozyumu gerçekleşti. Üniversitenin merkez kampüsünde gerçekleşen sempozyumda ‘yaşlılıkta beslenme ve aktif yaşamın önemi,yaşlanmay...

Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nca 1. Ulusal Yaşlılık Sempozyumu gerçekleşti. Üniversitenin merkez kampüsünde gerçekleşen sempozyumda ‘yaşlılıkta beslenme ve aktif yaşamın önemi,yaşlanmaya psiko sosyal yaklaşım, yaşlı bakımında fizyoterapi yaklaşımları, sosyal hizmet boyutuyla yaşlılıkta bakım’ konuları ele alındı.

Programın açılışında konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Sacit Adalı, “İhtiyarlamak güzel şeydir. Yaşlı insanlar dün ile yarın arasına köprüdür. Bunun naklini geleceğe yaşlılar yapar. Kültür naklini yapan bilge yaşlı insanlara ihtiyaç var. Genç nüfus ne kadar ihtiyaçsa yaşlılarda hayat hakkı tanımak korumak bakmak son derece gerekli. Siler yaşlanın ama sağlıklı yaşlanın. Sigara içki şu bu yıpratan şeylerden gerginlikten stresten kaçının gülmeyi ve güldürmeyi öğrenin “dedi.

‘YAŞLILARA KARŞI TOPLUMSAL SORUMLULUK İÇİNDEYİZ’

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Kösecik ise konuşmasında şunları söyledi:

“‘Yaşlılık doğal ve fıtri bir süreç. Bu topraklar yaşlılarına çok iyi bakabilen bir toplum olmuştur ve olmalıdır. Bizler yaşlılara değer veren yaşlılarla ömür geçirmeyi seven bir toplum olarak çok önemli inanç değerlerine sahibiz. Kültür aktarımın en nitelikle ve güzel şekilde yapan yaşlılarımızdır. Batı medeniyetin yaşlılar daha sıkıntılı Bir noktada. Çünkü kimseleri yok. Çekirdek ailedeki tempoda yaşlılarımıza gereken ilgi ve alakayı gösteremiyoruz.Bu nedenle toplumsal sorumluluklar üzerimizde. Bu nedenlerden dolayı böyle bir sempozyum düzenlendiği için çok mutluyum ve çok kıymetli buluyorum.”

‘SAĞLIKLI YAŞLANMANIN SIRLARINI KEŞFETMELİYİZ’

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüksel ise konuşmasında şunları ifade etti:

“Yaşlanmak esasında insanların hiç istemediği esasında çok istediği bir şeydir. Herkes uzun ömürlü olmak ister. Ama beraberinde getirdiği olumsuzluklardan dolayı yaşlanmak istemez. Önemli olan sağlıklı yaşlanmanın sırlarını keşfedebilmektir. Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfuz oranının her geçen yıl biraz daha arttığını görüyoruz. Yaşlılık 2045 te yüzde 16 lara çıkacağı öngörülüyor. Buda bizlere yaşlılık konusunda disiplinler arasında farklı yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiği sonucunu doğuruyor.”

YAŞLILIĞA ÇOK YÖNLÜ BAKIŞ

Sempozyumun ilk oturumunda Prof.Dr. Şenol Dane, Yaşlanma Fizyolojisi, “Sağlıklı Yaşlanmada Beslenme ve Aktif Yaşamın Önemi’Prof. Dr. Cahide Yağmur, “Yaşlanmaya Odyolojik Yaklaşım” Yrd. Doç. Dr. Alper Yüksel, “Yaşlanmaya Geriatrik Yaklaşım” Doç. Dr. Mehmet Emin Kuyumcu ve “Yaşlanmaya Psiko-Sosyal Yaklaşım” Doç. Dr. Bilge Önal Dölek tarafından ele alındı. Programın diğer oturumlarında ise Yaşlılıkta Beslenme konusunu Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, “Yaşlı Bakımında Fizyoterapi Yaklaşımları” konusunu Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çırak, “Yaşlılıkta Bakım Sorunlarına Psikolojik Yaklaşım” üzerine değerlendirmeleri Uzm. Psk.Dr. Semra Azizoğlu, “Hemşirelik Bakış Açısıyla Yaşlılıkta Bakım” konusunu Yrd. Doç. Dr. İmatullah Akyar ve “Sosyal Hizmet Boyutuyla Yaşlılıkta Bakım”ı - Beste Başak Çevik sempozyum katılımcılarına anlattı. Programın son oturumunda - Prof. Dr. Teslime Atlı, Sağlık Hizmetleri ve Sosyal Politikalar” - Prof. Dr. İlhan Tomanbay “Sosyal Hizmetler ve Sosyal Politikalar” konularını ele aldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.