Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Migren ve Beslenme

Migren ve Beslenme

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre baş ağrısı, en yaygın görülen sinir sistemi hastalığıdır. Primer baş ağrısı türleri arasında yer alan migren uzun yıllardır bilinen, insanoğlunun en eski hastalıklarından biridir. Migren, genellikle orta veya şiddetli tek taraflı baş ağrısı, bulantı, kusma, ışığa ve sese duyarlılıkla karakterize bir hastalıktır. Migren atakların ortaya çıkışında çeşitli tetikleyici faktörlerin içerisinde bazı besinlerin de yer aldığı bilinmektedir. Bunlardan en sık atağa neden olan besinler peynir, çikolata, muz, turuçgiller ve alkoldür. Bu besinlerde bulunan tiramin, feniletilamin gibi vazoaktif biyojenik aminler ile gıda katkı maddeleri gibi bazı kimyasallardamar sistemini etkileyerek ağrılara neden olabilmektedir.

Migren yaşamı tehdit edecek herhangi bir durum oluşturmasa da atak sıklığındaki artış ve şiddeti nedeniyle hastaların günlük yaşam aktivitelerini kısıtlamakta ve yaşam kalitesini azaltabilmektedir.

Migreni Tetikleyen Gıdalar

Migren hastalarını tetikleyen bazı gıdalar vardır. Bu gıdaların hastaları tetikleme oranları farklıdır. Her birey kendine özeldir bu nedenle etkileyen gıdalar çeşitlilik göstermektedir. Genelde migreni arttıran gıdalar ve beslenme davranışları; Peynir, çikolata, kafein, işlenmiş et ve ürünleri (salam, sosis, sucuk) , aspartam gibi tatlandırıcılar, turuçgiller (portakal vb.) , MSG (mono sodyum glutamat), yetersiz sıvı tüketimi, liften fakir beslenme davranışları, yağdan zengin batı tarzı diyetlerini benimsemek migreni tetikleyen gıdalar ve besin tercihleridir.

Migren Obezlerde Daha Sık Görülüyor

Migrenin obezite ile ilişkisi vardır. Obez bireylerin kronik migrenden muzdarip olma ihtimali daha yüksektir. Migren için kilo verme diyetini değerlendiren bir çalışma, migrenli obez ergenleri diyet müdahalesi, aerobik egzersiz programı ve bilişsel-davranışsal eğitim oturumlarını da içeren 12 aylık bir müdahale programına dahil etti. Çalışma sonucunda kilo kaybetmenin migren sıklığında, şiddetinde azalma ile ilişkisi bulundu. Baş ağrılarında kilo verme müdahalelerinin etkinliği için kanıtlar şu an için sınırlı olsa da önümüzdeki yıllarda bu konuda yapılan çalışmaların sayısını artacağı öngörülmektedir.

MİGREN İSEN DİKKAT ETMEN GEREKEN 10 MADDE

Peynir, et, bira, şarap gibi fermente ürünler, deniz ürünleri, konserve besinler içeriğindeki vazoaktif aminlerin migren atağını tetikleyebileceği bilinmektedir. Bu besinler ataklarınızı arttırıyorsa sınırlamalısınız.

Kafein içeren çay ve kahvenin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Eğer fazla tüketiliyorsa tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Migreni olan bireyin besin alerjisi var ise bu gıdaların da migren ataklarını tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

Soğuk içecekler ya da dondurma gibi soğuk maddeler migreni tetikleyebilir. Soğuk içecek ve gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Magnezyum ve B12 eksikliği migren sürecini olumsuz etkilemektedir. Eğer bireyde eksikliği var ise yerine konulması önemlidir.

Gıda katkı maddeleri migreni olumsuz etkilemektedir bu nedenle bireyler mümkün olduğunca paketli ve hazır gıdalardan kaçınmalıdır.

Vücut sıvısının yeterli olması önemlidir. Bu nedenle birey günlük en az 2- 2.5 litre su tüketmelidir.

Yoğun ses ve yüksek ışıktan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Öğün atlama ve öğün düzensizliği, uyku problemleri migren sürecini olumsuz etkilemektedir. Mümkün olduğunca düzenli uyku uyuyun ve düzenli ve sağlıklı beslenin.

Özellikle stresli ve üzüntülü hallerde migren görülme sıklığı artabilmektedir. Bu nedenle stres yönetimi için nefes egzersizleri, yürüyüş iyi gelebilir. Kendinizi sevmek de en iyi ilaç olacaktır.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR