Konya'da metro projesi hayata geçirilecek! İşte ilk temel atma ve ayrıntılar

Konya'da metro projesi hayata geçirilecek! İşte ilk temel atma ve ayrıntılar

Konya'nın uzun yıllardır hayali olan metro projesiyle ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Konya'nın ilk metrosunu inşa etmek için çaba içindeyiz" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak olan Stadyum-Şehir Hastanesi tramvay hattı 1. etabının temel atma töreni, Şehir Hastanesi Köprülü Kavşağı yanında dualarla gerçekleştirildi. Temel atma törenine Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, merkez ilçe belediye başkanları, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

img-1161.jpg

BU PROJELER YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK

Temel atma töreninde konuşan Konya Valisi Vahdettin Özkan, bu çalışmaların Konyalıların mutluluğuna mutluluk katacağını söyledi. Kamu kurumlarının, kuruluşlarının, üniversitelerin, hükümetin, belediyelerin topyekün, beraber ve güzel hizmetlere imza atmasının Konya açısından büyük bir şans olduğunu aktaran Vali Özkan, “İnsanların yaşam kalitesini artırmak yönünde en önemli hususlardan birisi, ulaşım altyapısının yaygınlaştırılması ve iyileştirilmesidir. Demir yolu ağının etkinleştirilmesi, yaygınlaştırılması genel olarak ulaşım ekosistemini güçlendiren en önemli husus. Büyükşehir Belediyemizin diğer bütün sosyal hizmetlerde, ekonomik hizmetlerde olduğu gibi ulaşım altyapısını da bu devasa projelerle güçlendirmesi yaşam kalitesini artıracak” dedi.

img-1149.jpg

MEVCUT HATTA 105 KİLOMETRE DAHA İLAVE EDİLECEK

Bugün hep birlikte Konya'nın tarihi bir ana şahitlik ettiğini söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bir sözlerini daha yerine getirmenin, Konya’nın bir hayalini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Büyükşehirlerin en büyük probleminin trafik olduğunun altını çizen Başkan Altay, “Trafiği çözmenin dünyada bulunmuş tek yolu toplu ulaşım araçlarını arttırmak. Konya, raylı sistem kullanımında Anadolu’nun ilk şehri. 1980'li yıllarda raylı sistem kullanmayı başarmış ve o günden bugüne kadar 27 kilometre uzunluğunda Selçuk Üniversitesi’nden başlayıp Adliye'ye kadar uzanan bir sistemi yapmayı başarmış bir şehir. Sonrasında hızlı trenle birlikte raylı sistemde yeni bir dönemi yaşadık ve bugün o konforu hep birlikte yaşıyoruz. Seçimden önce ifade etmiştik; bu dönem yoğunluğumuz raylı sistemlerin artırılması. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla birlikte şehrimizin yeni vizyonunu sizlerle paylaştık. İnşallah 5 yılda mevcut 27 kilometrelik hattımızı, 105 kilometreye çıkararak, Konya’yı Anadolu’nun raylı sistem ağını en çok kullanan şehri yapmak için çaba sarf edeceğiz. Hep birlikte AdliyeŞehir Hastanesi, Şehir Hastanesi-Yeni Stadyum hattının ilk etabının temelini atmış olacağız. Bu etapla birlikte Alaaddin’den Adliye'ye gelen hattımız ilk etapta Şehir Hastanesi’ne kadar ulaşmış ve Şehir Hastanesi'nden de 11,2 kilometre uzaklıkta toplamda yeni yaptığımız Sanayi Sitesi’ne kadar ilk etabı Büyükşehir Belediyesi olarak biz başlamış olacağız. İkinci etap projesi de yeni Sanayi Sitesi’nden Aksaray Yolu Doktor Sadık Ahmet Caddesi Halil Ürün Caddesi ve yeni stadyuma kadar 10 kilometrelik hattı olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile Ulaştırma Altyapı Bakanlığımıza devrettik” şeklinde konuştu.

gmzilynwmaqe9n9.jpg

KONYA'NIN İLK METROSUNU İNŞA ETMEK İÇİN ÇABA İÇİNDEYİZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, özellikle Aslım Caddesi’nde sanayi alanlarında çok büyük bir yoğunlaşma olduğuna vurgu yaptı. Konya’nın tarihi dönüşümlerinden birisi olan Eski ve Karatay Sanayi‘nin yıl sonu itibarıyla taşınması ile birlikte bölgedeki yoğunluk ciddi manada artacağını ifade eden Altay, daha sonra şunları kaydetti: “Bu yapmış olduğumuz hatla birlikte inşallah insanlarımızın oraya toplu ulaşımla ulaşmasını sağlamış olacağız. Bu hattın Adliye- Şehir Hastanesi kısmını Dünya Bankasıyla, Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi etabını da öz kaynaklarla gerçekleştiriyoruz. Toplam 1, 7 milyar lira yatırımla raylı sistem hattını şehrimize kavuşturmuş olacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bununla birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile birlikte çalışmalarımıza kesintisiz bir şekilde devam ediyoruz. Özellikle Alaaddin-Selçuk Üniversitesi hattına şimdi Konya Teknik Üniversitesi hattıyla birlikte Konya’nın ilk metrosunu inşaa etmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. İnşallah en kısa sürede buna da başlayarak, Konya’nın bir sözünü daha yetime getirmiş olacağız. Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi, Çeçenistan Caddesi’nde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Alaaddin-Necmettin Erbakan Üniversitesi hattı ile ilgili proje çalışmalarına başlamakla ilgili yazılar yazıldı. Bu proje ile ilgili de çalışmaları yürütüyoruz. Yapımına devam ettiğimiz 17.4 kilometre uzunluğunda KonyaRay hattında ise çalışmalar kesintisiz bir şekilde devam ediyor. İlk etapta Meram Belediyesi, Meram Gardan başlayan ve Kayacık Lojistik istasyonuna kadar devam edecek 17.4 kilometrelik hattın çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah 2026 yılında buranın hizmete açılması ile ilgili bir çaba içindeyiz.”

adsiz-002.jpg

MEVCUT HATTA 4 KAT İLAVE EDİLECEK

Konya raylı sistem hatları ile ilgili bir harita paylaştıklarını, bu haritanın bir aksının bugün temelini atmış olduklarını ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Banliyö projesinin yapım çalışmasının devam ettiğini hatırlattı. Barış Caddesi tramvay hattı ile ilgili de Dünya Bankası ile sürecin yürütüldüğünü belirten Başkan Altay, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Müşavirlik süreci tamamlanmak üzere. O da tamamlandığında yapım işine geçilmiş olacak. Fırat Caddesinden başlayıp, Kentplaza alışveriş merkezine tadar 16,1 kilometre uzunluğunda bir hat tamamlanmış olacak. 27 kilometrelik raylı sistem hattına sadece Büyükşehir Belediyesi olarak bir yıl içerisinde biz 28,1 kilometre hattın inşasına başlamış olacağız. Tüm çalışmalarımızla Konya'nın mevcut hattına 4 kat ilave ederek Konya’yı eşsiz bir raylı sisteme kavuşturmuş olacağız. Bununla birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın mevcut toplu ulaşımda konforunu arttırmak üzere geçtiğimiz yıllarda 1,3 milyar TL bedelle 180 yeni otobüsü şehrimize kazandırmıştık. İnşallah her yıl yeni 50 otobüs daha alarak, otobüs filomuzu yenilemeye devam edeceğiz. Konya Büyükşehir Belediyesi tüm Büyükşehirler içinde toplu uluşamı ucuza sunan şehir olarak öne çıktı. Öğrenci biletimiz 4 TL, sivil biletimiz 8,50 TL. Neredeyse muadillerinin üçte biri fiyatına toplu ulaşım hizmeti veriyoruz. İnşallah imkânlar dahilinde Konya’da Türkiye’nin en ucuz ulaşımını sağlamak için çaba sarf edeceğiz.” Konuşmaların ardından yapılan dua ile projenin ilk temeli atıldı.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum