Konya Ovası’nda ilk kenevir ekimi yapıldı! Listede 7 ilçe var

Konya Ovası’nda ilk kenevir ekimi yapıldı! Listede 7 ilçe var

Türkiye'de kenevir üretiminin yasal hale geldiği 20. Şehir olan Konya’da ilk deneme kenevir Çumra’da 20 dekarlık bir alanda gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde Karatay’da da deneme ekiminin yapılacağı öğrenildi

Türkiye için stratejik öneme sahip olan kenevir ekimine geçtiğimiz aylarda Konya Ovası’nda izin verildi. Konya’nın Çumra ilçesinde ilk deneme kenevir ekimi dün gerçekleşti. Mustafa Özaydın isimli Çumralı çiftçinin 20 dekarlık arazisinde gerçekleşen deneme kenevir ekimiyle birlikte Konya Ovası’nda kenevir tarımında ilk adım da resmen atılmış oldu. Önümüzdeki günlerde Karatay’da deneme kenevir ekiminin de yapılacağı açıklandı.

kenevir-ekimi-1.jpg

3 FARKLI KENEVİR TOHUMU TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Çumra’da gerçekleşen kenevir ekim programına Çumra Belediye Başkanı Mehmet Aydın, Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Bestil, Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu ve Üretim Pazarlama Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fikret Akın Erdem, Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ve çok sayıda Çumralı çiftçi katıldı. Üç farklı kenevir tohumu toprakla buluşturuldu.

whatsapp-gorsel-2024-05-09-saat-11-08-13-c73d5448.jpg

KONYA KENEVİR ÜRETİMİNDE 20. ŞEHİR OLDU

Konya Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, kenevir yetiştiriciliğinin ülke genelinde 19 ilde gerçekleştirildiğini, Konya’nın ise 20. Şehir olduğunu söyledi. Kenevir tarımı konusunda kurumlarla birlikte ortak çalışmalar yapılacağını kaydeden Seçen, “Sanayi enstitüsü ve coğrafya uygunluğunun araştırması yapılacak, Karamanoğlu Üniversitesi ile birlikte çiftçilere alternatif olacak çalışmalar yapılacak. Kenevir çiftçilere kazandırılacak ve 2025 yılında ekimleri başlayacak. Geniş tarım arazilerinde alternatif bir ürün olarak kontrollü ekimi gerçekleştirilecek ve bu yıl AR-GE çalışmaları yapılacak” diye konuştu. Prof. Dr. Fikret Akınerdem de arazinin verimlilik ve kalitesi analiz edileceğini söyledi.

whatsapp-gorsel-2024-05-09-saat-11-08-15-e8027a77.jpg

7 İLÇEDE KENEVİR EKİMİ YAPILACAK

Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Bestil de kenevir ekimi konusunda uzun zamandır girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Konya Ovası’nda kenevir üretimi konusunda bizlere destek olan Konyalı bürokratlara, milletvekillerini ve basın mensuplarına teşekkür ediyoruz. Kenevir üretimi ile birlikte Konya Ovası’ndaki ürün çeşitliği artacak. 7 ilçede kenevir ekimi yapılacak.

kenevir-ekimi-3.jpg

Güç birliği oluşturacağız. Sözleşmeli ekim yapılacak. İznimiz var. Kolluk kuvvetlerine haber verilecek ve ekimler gerçekleştirilecek. Bu sene üretime başlıyoruz. Kenevir tohumunu Amasya'dan, Samsun'dan temin ediyoruz. Çumra'da kenevir 3-4 ay içinde yetişecek. Ardından Karatay, Altınekin, Cihanbeyli, Beyşehir, Seydişehir ve Bozkır'da da üretim başlayacak. Deneme kenevir ekiminin şehrimize, çiftçimize ve Türk tarımına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum