Bir medeniyet hikayesi
Bir medeniyetin yol hikayesinin anlatıldığı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Başbakanlık tarafından desteklen Kervan Belgeseli’nin lansmanı Zazadin Han’da gerçekleştirildi. 13. Asır Anadolu Selçuklu döneminin canlandırılacağı belgesel tarihi İpek Yolu üzerindeki şehirlerde bin 920 kilometre uzunluktaki bir güzergahta çekildi. “Kervan” ile İpek Yolu’nun tarihi boyunca icra ettiği ticaret, iletişim, kültürel taşınım ve etkileşim gibi tüm işlevleri günümüz insanının idrakine sunularak tarihimize ve kültürel mirasımıza dikkat çekiliyor.
Projenin Başrollerini Yılmaz Şerif Göksal, Ergun Kuyucu, Sanem İşler Şen ve Esra İşgüzar'ın paylaşırken Türk Hava Yolları ana sponsor olarak destek sağladı. Projenin Genel Koordinatörlüğünü İbrahim Dıvarcı, Yapımcılığını Tamer Yiğit ve Ömer Faruk Çetin, Yönetmenliğini ise Fatih Sezgin yaptı.
Belgeselin lansmanına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Baki İlgün, Vali Muammer Erol, Konya Milletvekilleri Mehmet Babaoğlu, Hacı Ahmet Özdemir ve Ahmet Sorgun, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan ile çok sayıda davetli katıldı.
AYNI YOL 800 YIL SONRA KAT EDİLDİ
Programda ilk olarak söz alan Proje Genel Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Anadolu Selçuklu kervan yolunu esas alan, güzergahı 800 yıl sonra yeniden kat etmeyi hedefleyen bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Iğdır’dan başlıyor ve Antalya’da son buluyor. Tarihi İpek Yolu sadece bir ticaret yolu değil, ilim, kültür ve medeniyetlerin de taşındığı bir yoldur. Bugün burada olan ve projede destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yapımcı Tamer Yiğit de yaptığı konuşmada, “Erka Medya olarak Ömer Faruk Çetin ile çıktığımız bu yolda bu dünyanın bir han bizim de yolcu olduğumuzun bilincindeydik. Kendi değerlerine sahip çıkan bir yapım şirketi olmaya çalıştık. Şu anda Türkiye’nin en büyük belgesel filminin çekimini devletimizin en üst düzey kurum ve kuruluşlarının desteği ile yapıyoruz” dedi. Filmin fikrinin 5 yıl önce çıktığını ve 2 yıl önce projelendirdiklerini ifade eden Yiğit, şöyle konuştu: “10 şehirde yaptığımız çekim yolculuğunda zaman zaman 120 kişiye ulaştık. Sabit olarak 80 kişi ile bu yolculuğu devam ettirdik. Belgeselimizin maliyeti yaklaşık 1 milyon dolar civarında. Bu uluslar arası arenada yapılan belgeseller için düşük bir meblağ olsa da Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne kadar belgesele verdiği en büyük bütçelerden biridir. Gala programını inşallah Beştepe’de gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz”
HER BELDENİN HİKAYESİ AKTARILACAK
Filmin Yönetmeni Fatih Sezgin de belgeselin 12 bölümden oluştuğunu belirterek şöyle konuştu: “Her bir bölüm yarım saat şeklinde tasarlandı. Filmin her aşamasında klişe metotlardan ziyade yenilikçi bir anlayışla çekim yaptık. Film yönetmenin gibi gözükse de kalabalık bir ekiple çalışıyoruz. Bu bir hayaldi, yavaş yavaş gerçeği dönüşüyor. Gala’da ne denli büyük bir iş yaptığımız ortaya çıkacak.”
Oyuncuları temsilen konuşan Yılmaz Şerif de belgesel filmin bir medeniyetin yol hikayesini anlattığını belirterek, “Böyle büyük bir proje içinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Bizim anlayışımızda kervan demek birkaç at ve deve ile yük ile yürümek demek değildir. Kervan medeniyetimizi taşıyan, İslam ve Türk medeniyetini farklı coğrafyalara taşıyan manevi yönü olan bir araçtır. Amaç ise kervan metaforu ile medeniyetimizin kadimliğini artırmak. Ben belgeselde masalcı rolünü üstlendim. Kervan yolundaki her şehrin bir hikayesi var. Tüm kervansarayların köprülerin bir hikayesi var. Kervan, tüm bu hikayeleri izleyiciye aktaracak. Emeği geçenlere teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Daha sonra protokolde bulunan Rektörler ve Milletvekilleri söz alarak belgesel ile ilgili görüşlerini paylaştı. Programın sonunda katılımcılar filmin çekiminde yer alan develerin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
HÂLİD ŞEN merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.