Bir kimlik fotokopisi hayatınızı karartmasın!
Son zamanlarda kimlik fotokopileri üzerinden dolandırıcılık olayları artmaya başladı. Gelişigüzel verilen kimlik fotokopileri hayatınızı karartabilir. Kimlik fotokopinizle birçok işlem yapıbilir
Günlük hayatımızda her kurumda işlem yaparken, telefon hattı alırken, bir yerlere abone olurken, kargo alıp-verirken, havale işlemlerinde kimlik fotokopisi isteniyor. Kimlik fotokopisi ile çok işlem yapılması alışmış bir durum oldu. Aslında bu yasal değil, sadece koca formu doldurmak yerine kimliğinizin fotokopisini iliştiriyorlar o belgelere ya da kendilerini garantiye alıyorlar ve işleri hızlandırıyorlar.Peki, bu kimlik fotokopiniz ile başkası neler yapabilir? İşte kimlik fotokopileriyle yapıbilecek işlemler; “Adınıza bir yerlere üye olunabilir. Adınıza abonelik açılabilir. Sizi bir şey için kefil edebilirler. En çok görülen vakalardan biri de şu: Adınıza bir sürü telefon hattı açtırıp açık hat olarak satabilirler! ve bu hatları alanlar herhangi bir suç işlediklerinde direk hat sahibi yani kimlik fotokopisi kullanılarak adına hat açılan kişi zan altında kalıyor.
SUİSTİMALLERE KARŞI DİKKATLİ OLUN!
Yetkililer, kimlik fotokopileri ile suiistimaller ve yasa dışı konular meydana gelmesi nedeniyle, vatandaşların dikkatli olmalarını istedi. Bir işlem gereği bir yere kimlik fotokopisi verilirken, fotokopi üzerine ne için verildiğinin yazılması konusunda vatandaşlar uyarılarak, kimlik fotokopisi ile yasa dışı işlemler yapılmasına imkan verilmemesi için dikkatli olunması önerildi.
Tüketici Platformları, yetkilileri kimlik fotokopisinin güvenilir olmayan her yere verilmemesi konusunda vatandaşlar uyardı. Kimlik bilgilerinin paylaşımı konusunda çok fazla şikayet aldıklarını ve vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını kaydeden yetkililer, herhangi bir yere üye olurken de vatandaşların çok dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı.
KİMLİK FOTOKOPİSİ ÜZERİNE PARAF ATIN
Kimlik bilgileri ile istek dışı işlem yapılmasını önlemek için bazı önlemlerin alınabileceğinin altını çizen yetkililer “Bir yere başvuru yaparken kimlik fotokopisi üzerine kimliğin sadece o işlem için kullanılacağını bildiren bir paraf atılmalıdır. Gerekirse işlem tarihi de atmak yerinde olacaktır. Böylece daha sonraki yıllarda kimliğin tekrar kullanılması engellenecektir. Nüfus cüzdanını kaybeden vatandaşların başına gelen olaylar da kimliklerin ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Kötü niyetli kimselerce ele geçirilen kayıp ya da çalıntı nüfus cüzdanları yasa dışı işlemlerde sıklıkla kullanılabiliyor. Bu da vatandaşın büyük mağduriyetler yaşamasına neden oluyor.
MUTLAKA GAZETELERİ İLAN VERİN!
Kayıp ya da çalıntı nüfus cüzdanları ile şirketler kuruluyor, bankalardan çekler alınıp karşılıksız çekler düzenleniyor, yaşa dışı binlerce işe ve suça bulaşılabiliniyor. Bu nedenle nüfus cüzdanları kaybolduğunda ve ya çalındığında acilen gazete kayıp ilanı veya emniyetten alacakları tutanağı ekleyecekleri bir dilekçe ile vergi dairesine başvurması halinde, kayıp veya çalıntı nüfus cüzdanı bilgileri sicil kayıtlarına alınıyor. Hangi işlem için olursa olsun kimlik cüzdanı fotokopisini verirken, fotokopinin hemen altına şerh düşün.
KİMLİK FOTOKOPİLERİ HAYATLARINI KARARTTI
İzmirli Turgay Tezel’in iş başvurusu için bıraktığı kimlik kabusu oldu. Aşçı olarak başvurduğu bir iş yerine nüfus cüzdanının fotokopisini Tezel, kredi kartı için başvuruda bulunduğunda, kendi adına 2 kredi kartı alındığını ve binlerce lira borcu olduğunu öğrendi. Kredi kartlarının kendisinin olmadığını ispat eden Tezel'e, bu kez de adına kurulan petrol şirketinin Maliye'ye olan 341 bin 726 liralık vergi borcu için uyarı geldi. Tüm birikimini bu durumu düzeltmek için kaybettiğini, artık mahkemenin istediği her yıl için dilekçe verecek maddi gücünün olmadığını söyledi.
ÇOBANIN BİLE HAYATI KARARDI
Diğer bir olay Antalya'nın Muratpaşa İlçesi'nde yaşandı. Kimliği belirlenemeyen bir kişi, kullandığı internetin faturasını bir kaç ay ödedikten sonra, kalan faturaları ödemeden ortadan kayboldu. Faturalar ödenmeyince Veli Keser’e 187,50 TL tutarında ödeme emri çıkarıldı. Olay, merkez Muratpaşa İlçesi’nde yaşandı. Kafeterya işletmecisi 52 yaşındaki Veli Keser’e geçen ay bir internet şirketinden internet hizmetinden dolayı ödenmemiş faturalarının bulunduğu ve internet erişiminin kapandığını bildiren tebligat gönderildi. Tebligatta ödenmemiş 187,50 TL’lik internet hizmeti bedelinin 7 gün içinde ödenmesi gerektiği belirtildi. Bilgisayar kullanmasını bilmeyen, internet üzerinden hiçbir işlem yapmadığını söyleyen Veli Keser, hemen telefon şirketine başvurdu. Keser, buradan kendisine verilen cevapla ikinci kez şoke oldu. Diğer bir olay Diyarbakır'ın Çermik İlçesi'nde çobanlık yapan bir kişinin başına geldi. Geçmiş tarihlerde cep telefonu almak için kimlik fotokopisini veren 30 yaşındaki Hasan Kızıltoprak'ın başına gelmedik kalmadı. Çermik'te çobanlık yapan Hasan Kızıltoprak, Türk Telekom'dan toplam 3 bin 110 lira 97 kuruş borçlu olduğuna dair yazı gelince şok oldu. Bu şoku atlatamayan çoban Kızıltoprak'a bu kez Adana Yüreğir Vergi Dairesi'nden adına tahakkuk edilen vergi borcu geldi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.